Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zařaďte patizon do svého jídelníčku, udělá parádu i zasytí

18. 08. 2020 | Škola vaření
Lehký letní oběd anebo nevšední a jednoduchá příloha, která v parných dnech osvěží i zasytí. Široký výběr zeleniny v prázdninových měsících přímo vybízí k přípravě salátů a jiných pochoutek, které vám v kuchyni nezaberou déle než 30 minut. Obohaťte své recepty o neobvyklé ingredience. Prozradíme, kam vyrazit pro zeleninu a představíme recept na originální zapečený patizon!

Přestože příprava salátů vypadá jednoduše, zdání klame. Nestačí pouze smíchat nakrájenou zeleninu a přidat octovou zálivku. Důležitý je hlavně samotný výběr produktů. Teprve kvalitní suroviny dodají vašemu receptu tu správnou chuť a pozvednou vaše kulinářské dílo na mistrovskou úroveň.

patizonSeznamte se s patizonem!

Třebaže se v kuchyních až tak často nevidí, není patizon nic jiného než odrůda tykve obecné. Ačkoliv pro svůj netypický vzhled sklízí hned několik přezdívek – například „ufo“, má řadu výhod, díky kterým by měl mít místo i ve vašem jídelníčku. Tento druh zeleniny je obzvlášť výživný, chutný a také účinný při redukční dietě.

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10-20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích – žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější.
A co s ním v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka.

Náš tip: Zapékaný patizon s parmezánem

Salát v jakékoliv variaci je králem studené kuchyně. Ovšem sám o sobě nemusí k obědu vystačit a je lepší ho doplnit například o zapékaný patizon se slaninou a parmezánem. Kombinací existuje nespočet a záleží jen na vás, jakým druhem salátu tuto nevšední pochutinu zkombinujete.

Ingredience k zapékanému patizonu:
-    3 patizony
-    1 stroužek česneku
-    1 cibule
-    2 rajčata
-    100 g slaniny
-    250 g parmezánu
-    2 vejce
-    bazalka
-    sůl a pepř
-    olivový olej

Patizon rozpůlíme napůl a dužinu vydlabeme lžící. Na pánvi opečeme cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidáme lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu.  Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme a následně přidáme i parmezán s bazalkou. Směsí naplníme vydlabané patizony, které následně polijeme vajíčky a zakápneme olivovým olejem. Takto připravené patizony přikryjeme patisonovou pokličkou a položíme je do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Na posledních 5 minut pokličku odebereme a necháme rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu.

Zdroj, foto: BIO
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Už jsem také dělala. Dobré.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles