Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zavařování a želírování s létem nekončí

30. 10. 2020 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Kdo by neměl rád ovoce? Jde přeci o přirozený zdroj vitaminů a energie. Čerstvé ovoce ho sice obsahuje nejvíce, ale když dostaneme chuť na maliny zrovna v zimě, je příjemné mít nějaké v záloze v jakékoli formě.

Když dáme v sezóně nějaké čerstvé ovoce zamrazit, můžeme se na zavařování či želírování vrhnout kdykoliv během roku. Až bude čas a chuť. Třeba v současné době lock-downu může být příprava zásob na zimu pěknou rodinnou aktivitou.

Kromě zamražených ovocných zásob můžeme při přípravě džemů a zavařenin sáhnout samozřejmě i po sezonním ovoci. Vždyť džemy nejsou jen z jahod a na pultech dnešních supermarketů najdeme každý měsíc nějaké ovoce. Na podzim zavařme hrušky či švestky. V zimě a na jaře se můžeme pustit do zavařenin ze zimních jablek, citrusů či zázračného rakytníku, taktéž nazývaného citron severu. Malé oranžové kuličky se totiž nejlépe obírají právě v tuhých mrazech. Z této na vitamin C blahodárné rostliny připravíte sirup, džem i marmeládu.

A jak že to zavařování a želírování probíhá?


třtinový želírovací cukr 3:1Vybereme ovoce, které chceme zpracovávat. Zvolíme, jaký typ koncového produktu chceme. Způsobů, jak zavařovat je hned několik. V páře, v hrnci, v troubě, v domácí pekárně, někdo zavařuje dokonce i v myčce nádobí. Záleží na vás, jaký postup je vám pohodlnější. Pokud se chystáme na marmelády, džemy nebo sirupy, pustíme se do želírování, což znamená, že k rozmixovanému ovoci přidáváme želírovací cukr Labeta dle požadavku sladkosti a vznikne nám tužší ovocná hmota. Chceme-li zavařeninu hustšího charakteru, budeme potřebovat také několik lžic kyseliny citronové od Labety. Ta pomůže zavařeninu zakonzervovat a právě díky ní si ovoce udrží déle svoji barvu a získá lepší chuť. Želírovacích prostředků je několik typů. Proto vždy vezměte ten správný, dle kyselosti zavařovaného ovoce.

Vyznáváte-li zdravý životní styl, doporučujeme vyzkoušet třtinový želírovací cukr, který má mírně karamelovou chuť a obsahuje více zdraví prospěšných látek. V nabídce Labety je také tento cukr v BIO kvalitě. Jste-li příznivcem co nejpřirozenějšího vaření, sáhněte po citrusovém Ovocném pektinu, který je 100% rostlinného původu, nebo vyzkoušejte nové JamFixy s ovocným pektinem, které obsahují pouze cukr, ovocný pektin a kyselinu citronovou.

Veškerý sortiment seženete celoročně na www.labeta.cz nebo na pultech vybraných řetězců.


Nechce se inspirovat našimi recepty:



Rakytníkový sirupRakytnikový sirup


Rakytníkový sirup není tak pracný, jak se zdá. Nejvíc nepříjemné je otrhávání bobulek rakytníku. Když ale ostříháte celé větvičky a dáte je zmrazit, půjdou sundat mnohem snáz!

Co potřebujete:
500 g rakytníku, 250 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta, 500 ml vody

Postup:
Ať už rakytník otrháte čerstvý nebo mražený, povařte jeho bobulky pár minut ve vodě. Až lehce zchladnou, směs promixujte. Tím se dužina rozpadne a přes sítko se zbavíte semínek. Propasírovanou tekutinu stačí svařit s želírovacím cukrem od Labety, a protože rakytník je hodně kyselý, nepřidáváme už ani citrón, ani kyselinu citrónovou. Vroucí sirup naplníme do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujeme víčka i hrdla a po uzavření otočíme dnem vzhůru.














Mandarinková marmeládaMandarinková marmeláda


Potřebujete:
500 g vyloupaných mandarinek, 100 g cukru, šťáva z jedné limetky, špetka skořice, 2 hřebíčky, špetka soli, 2 g Ovocného (citrusového) pektinu Labeta
 
Postup:
Jednotlivé vyloupané segmenty mandarinek dáme do hrnce, přidáme cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přidáme cca 200 ml vody. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme asi 15 minut. Vyndáme hřebíčky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Směs opět vrátíme na plotnu a vmícháme limetkovou šťávu a zbytek cukru (tedy 40–50 g) ve kterém jsme předem dobře rozmíchali citrusový pektin. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme ještě asi pět minut. Průběžně sbíráme pěnu, která se na marmeládě utváří. Ještě horkou směs plníme do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v temnu a suchu. Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchováváme v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujeme.

















Citronová chia marmeládaCitronová chia marmeláda


Potřebujete:
750 g citronů (oloupaných, bez blanek), 3 lžičky citronové kůry, 6 lžic cukru, Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta, 1,5 lžičky chia semínek

Postup:
Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Naše tipy
• místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne zavařenina s kousky ovoce.
• po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.




























Labeta - tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.


Další fotografie ke článku Zavařování a želírování s létem nekončí:

Zavařování a želírování s létem nekončí
Zavařování a želírování s létem nekončí
Zavařování a želírování s létem nekončí
Zavařování a želírování s létem nekončí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
1Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
1
Obrázek uživatelky
profil
At nám to padaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už jsem tady taky hurá na ně
Obrázek uživatelky
profil
Lovu zdar!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles