-Komerční sdělení-
Kdo by neměl rád ovoce? Jde přeci o přirozený zdroj vitaminů a energie. Čerstvé ovoce ho sice obsahuje nejvíce, ale když dostaneme chuť na maliny zrovna v zimě, je příjemné mít nějaké v záloze v jakékoli formě.
Když dáme v sezóně nějaké čerstvé ovoce zamrazit, můžeme se na zavařování či želírování vrhnout kdykoliv během roku. Až bude čas a chuť. Třeba v současné době lock-downu může být příprava zásob na zimu pěknou rodinnou aktivitou.
Kromě zamražených ovocných zásob můžeme při přípravě džemů a zavařenin sáhnout samozřejmě i po sezonním ovoci. Vždyť džemy nejsou jen z jahod a na pultech dnešních supermarketů najdeme každý měsíc nějaké ovoce. Na podzim zavařme hrušky či švestky. V zimě a na jaře se můžeme pustit do zavařenin ze zimních jablek, citrusů či zázračného rakytníku, taktéž nazývaného citron severu. Malé oranžové kuličky se totiž nejlépe obírají právě v tuhých mrazech. Z této na vitamin C blahodárné rostliny připravíte sirup, džem i marmeládu.
A jak že to zavařování a želírování probíhá?
Vybereme ovoce, které chceme zpracovávat. Zvolíme, jaký typ koncového produktu chceme. Způsobů, jak zavařovat je hned několik. V páře, v hrnci, v troubě, v domácí pekárně, někdo zavařuje dokonce i v myčce nádobí. Záleží na vás, jaký postup je vám pohodlnější. Pokud se chystáme na marmelády, džemy nebo sirupy, pustíme se do želírování, což znamená, že k rozmixovanému ovoci přidáváme želírovací cukr Labeta dle požadavku sladkosti a vznikne nám tužší ovocná hmota. Chceme-li zavařeninu hustšího charakteru, budeme potřebovat také několik lžic kyseliny citronové od Labety. Ta pomůže zavařeninu zakonzervovat a právě díky ní si ovoce udrží déle svoji barvu a získá lepší chuť. Želírovacích prostředků je několik typů. Proto vždy vezměte ten správný, dle kyselosti zavařovaného ovoce. Vyznáváte-li zdravý životní styl, doporučujeme vyzkoušet třtinový želírovací cukr, který má mírně karamelovou chuť a obsahuje více zdraví prospěšných látek. V nabídce Labety je také tento cukr v BIO kvalitě. Jste-li příznivcem co nejpřirozenějšího vaření, sáhněte po citrusovém Ovocném pektinu, který je 100% rostlinného původu, nebo vyzkoušejte nové JamFixy s ovocným pektinem, které obsahují pouze cukr, ovocný pektin a kyselinu citronovou.
Veškerý sortiment seženete celoročně na www.labeta.cz nebo na pultech vybraných řetězců.
Nechce se inspirovat našimi recepty:
|
Rakytníkový sirup |
|
|
|
Citronová chia marmeláda |
Labeta - tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.
Hrajte s námi SUDOKU online !
Jiří Lábus v komedii Milion
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Květina Vánoc - Vánoční hvězda












