Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zavařování a želírování s létem nekončí

30. 10. 2020 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Kdo by neměl rád ovoce? Jde přeci o přirozený zdroj vitaminů a energie. Čerstvé ovoce ho sice obsahuje nejvíce, ale když dostaneme chuť na maliny zrovna v zimě, je příjemné mít nějaké v záloze v jakékoli formě.

Když dáme v sezóně nějaké čerstvé ovoce zamrazit, můžeme se na zavařování či želírování vrhnout kdykoliv během roku. Až bude čas a chuť. Třeba v současné době lock-downu může být příprava zásob na zimu pěknou rodinnou aktivitou.

Kromě zamražených ovocných zásob můžeme při přípravě džemů a zavařenin sáhnout samozřejmě i po sezonním ovoci. Vždyť džemy nejsou jen z jahod a na pultech dnešních supermarketů najdeme každý měsíc nějaké ovoce. Na podzim zavařme hrušky či švestky. V zimě a na jaře se můžeme pustit do zavařenin ze zimních jablek, citrusů či zázračného rakytníku, taktéž nazývaného citron severu. Malé oranžové kuličky se totiž nejlépe obírají právě v tuhých mrazech. Z této na vitamin C blahodárné rostliny připravíte sirup, džem i marmeládu.

A jak že to zavařování a želírování probíhá?


třtinový želírovací cukr 3:1Vybereme ovoce, které chceme zpracovávat. Zvolíme, jaký typ koncového produktu chceme. Způsobů, jak zavařovat je hned několik. V páře, v hrnci, v troubě, v domácí pekárně, někdo zavařuje dokonce i v myčce nádobí. Záleží na vás, jaký postup je vám pohodlnější. Pokud se chystáme na marmelády, džemy nebo sirupy, pustíme se do želírování, což znamená, že k rozmixovanému ovoci přidáváme želírovací cukr Labeta dle požadavku sladkosti a vznikne nám tužší ovocná hmota. Chceme-li zavařeninu hustšího charakteru, budeme potřebovat také několik lžic kyseliny citronové od Labety. Ta pomůže zavařeninu zakonzervovat a právě díky ní si ovoce udrží déle svoji barvu a získá lepší chuť. Želírovacích prostředků je několik typů. Proto vždy vezměte ten správný, dle kyselosti zavařovaného ovoce.

Vyznáváte-li zdravý životní styl, doporučujeme vyzkoušet třtinový želírovací cukr, který má mírně karamelovou chuť a obsahuje více zdraví prospěšných látek. V nabídce Labety je také tento cukr v BIO kvalitě. Jste-li příznivcem co nejpřirozenějšího vaření, sáhněte po citrusovém Ovocném pektinu, který je 100% rostlinného původu, nebo vyzkoušejte nové JamFixy s ovocným pektinem, které obsahují pouze cukr, ovocný pektin a kyselinu citronovou.

Veškerý sortiment seženete celoročně na www.labeta.cz nebo na pultech vybraných řetězců.


Nechce se inspirovat našimi recepty:



Rakytníkový sirupRakytnikový sirup


Rakytníkový sirup není tak pracný, jak se zdá. Nejvíc nepříjemné je otrhávání bobulek rakytníku. Když ale ostříháte celé větvičky a dáte je zmrazit, půjdou sundat mnohem snáz!

Co potřebujete:
500 g rakytníku, 250 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta, 500 ml vody

Postup:
Ať už rakytník otrháte čerstvý nebo mražený, povařte jeho bobulky pár minut ve vodě. Až lehce zchladnou, směs promixujte. Tím se dužina rozpadne a přes sítko se zbavíte semínek. Propasírovanou tekutinu stačí svařit s želírovacím cukrem od Labety, a protože rakytník je hodně kyselý, nepřidáváme už ani citrón, ani kyselinu citrónovou. Vroucí sirup naplníme do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujeme víčka i hrdla a po uzavření otočíme dnem vzhůru.














Mandarinková marmeládaMandarinková marmeláda


Potřebujete:
500 g vyloupaných mandarinek, 100 g cukru, šťáva z jedné limetky, špetka skořice, 2 hřebíčky, špetka soli, 2 g Ovocného (citrusového) pektinu Labeta
 
Postup:
Jednotlivé vyloupané segmenty mandarinek dáme do hrnce, přidáme cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přidáme cca 200 ml vody. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme asi 15 minut. Vyndáme hřebíčky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Směs opět vrátíme na plotnu a vmícháme limetkovou šťávu a zbytek cukru (tedy 40–50 g) ve kterém jsme předem dobře rozmíchali citrusový pektin. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme ještě asi pět minut. Průběžně sbíráme pěnu, která se na marmeládě utváří. Ještě horkou směs plníme do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v temnu a suchu. Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchováváme v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujeme.

















Citronová chia marmeládaCitronová chia marmeláda


Potřebujete:
750 g citronů (oloupaných, bez blanek), 3 lžičky citronové kůry, 6 lžic cukru, Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta, 1,5 lžičky chia semínek

Postup:
Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Naše tipy
• místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne zavařenina s kousky ovoce.
• po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.




























Labeta - tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.


Další fotografie ke článku Zavařování a želírování s létem nekončí:

Zavařování a želírování s létem nekončí
Zavařování a želírování s létem nekončí
Zavařování a želírování s létem nekončí
Zavařování a želírování s létem nekončí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
prošvihla jsem sběr Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
3 kouskySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
3 x a diamantySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
01. 11. 2020 15:15 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2020 15:12 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
01. 11. 2020 15:08 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
01. 11. 2020 15:05 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
01. 11. 2020 15:01 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
Obrázek uživatelky
profil
5Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles