Skladba našeho jídelníčku se naštěstí pomalu, ale jistě mění. Přednost dáváme bílým masům s nižším obsahem tuku, omezujeme uzeniny a různé potravinářské polotovary. Dbáme na dostatečný přísun ovoce a zeleniny a bílé pečivo nahrazujeme celozrnným.
Nejen složení jídla, ale také jeho zdravá úprava
Samotný důraz na zdravé potraviny s optimálním množstvím nutričních látek nestačí. Důležitá je také jeho příprava. Co je nám platný libový plátek kuřecího masa, když z něj uděláme smažený řízek. Při přípravě pokrmů však nejde jen o to vyhnout se nadměrnému použití tuku, ale také o zachování co největšího množství vitamínů a dalších prospěšných látek.Vaření
Patří k nejběžnějším a nejzdravějším způsobům úpravy pokrmů. Suroviny buď vkládáme do vroucí, nebo studené vody. Nevýhodou vaření je, že se vroucí vodou ničí velké procento výživných látek anebo se dostanou do vody, která se později vyleje. Proto je dobré například zeleninu vařit co nejkratší dobu a při co nejnižší teplotě.Dušení
Dušení se od vaření liší množstvím použité vody a pokrm musí být dobře a pevně přiklopený poklicí. Jídlo musíme pozorně hlídat, protože se poměrně snadno připaluje. Na rozdíl od vaření si suroviny udrží velké množství živin. Jídlo se při dušení připravuje ve vlastní šťávě a má tak výraznou chuť.Vaření v páře
Nejšetrnější a nejzdravější úpravou potravin je vaření v páře. Suroviny i výsledné pokrmy si zachovávají většinu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Na trhu dnes nalezneme pestrou nabídku speciálních hrnců, které vaření v páře velmi usnadňují.Jak na to
Pokud chcete ještě něco navíc než jen parní hrnec, pak se určitě vyplatí investovat do multifunkčních spotřebičů. Získáte nejen skvělého pomocníka pro vaření v páře i normální vaření, ale také víceúčelového kuchyňského robota. Pokrmy tak připravíte nejen zdravě, ale také rychle a ekonomicky.Zdroj, foto: Thermomix.cz