Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravé vaření a vyvážená strava

5. 02. 2013 | Škola vaření
Trendem nového tisíciletí je zdravý životní styl. A k tomu patří nejen dostatečný a pravidelný pohyb, ale i zdravá a vyvážená strava s přiměřeným obsahem tuku.

Skladba našeho jídelníčku se naštěstí pomalu, ale jistě mění. Přednost dáváme bílým masům s nižším obsahem tuku, omezujeme uzeniny a různé potravinářské polotovary. Dbáme na dostatečný přísun ovoce a zeleniny a bílé pečivo nahrazujeme celozrnným.

Nejen složení jídla, ale také jeho zdravá úprava

Samotný důraz na zdravé potraviny s optimálním množstvím nutričních látek nestačí. Důležitá je také jeho příprava. Co je nám platný libový plátek kuřecího masa, když z něj uděláme smažený řízek. Při přípravě pokrmů však nejde jen o to vyhnout se nadměrnému použití tuku, ale také o zachování co největšího množství vitamínů a dalších prospěšných látek.

Zdravé vařeníVaření

Patří k nejběžnějším a nejzdravějším způsobům úpravy pokrmů. Suroviny buď vkládáme do vroucí, nebo studené vody. Nevýhodou vaření je, že se vroucí vodou ničí velké procento výživných látek anebo se dostanou do vody, která se později vyleje. Proto je dobré například zeleninu vařit co nejkratší dobu a při co nejnižší teplotě.

Dušení

Dušení se od vaření liší množstvím použité vody a pokrm musí být dobře a pevně přiklopený poklicí. Jídlo musíme pozorně hlídat, protože se poměrně snadno připaluje. Na rozdíl od vaření si suroviny udrží velké množství živin. Jídlo se při dušení připravuje ve vlastní šťávě a má tak výraznou chuť.

Vaření v páře

Nejšetrnější a nejzdravější úpravou potravin je vaření v páře. Suroviny i výsledné pokrmy si zachovávají většinu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Na trhu dnes nalezneme pestrou nabídku speciálních hrnců, které vaření v páře velmi usnadňují.

Jak na to

Pokud chcete ještě něco navíc než jen parní hrnec, pak se určitě vyplatí investovat do multifunkčních spotřebičů. Získáte nejen skvělého pomocníka pro vaření v páře i normální vaření, ale také víceúčelového kuchyňského robota. Pokrmy tak připravíte nejen zdravě, ale také rychle a ekonomicky.

Zdroj, foto: Thermomix.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tento přístroj znám, má ho moje kamarádka. Má ho necelých 5 let a je moc spokojená, uvaří v něm prakticky všechno. Minule mi předváděla, co všechno umí, neskutečně rychle jsme si uvařily večeři - omáčku, maso i přílohu jsme vařily najednou a bylo to výborné, dietní, protože se maso vařilo v páře. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles