Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Způsoby úpravy potravin

5. 03. 2013 | Škola vaření

Někdo vaří rád a prakticky denně, někdo bere vaření jen jako nutnost. Ať tak nebo tak, každý preferuje jiná jídla i způsoby jejich úpravy. Dá se vůbec říct, který způsob je nejvhodnější nebo nejzdravější?

Pokud mluvíme o tepelné úpravě potravin, pak se samozřejmě jedná o vaření (včetně vaření v páře), dušení, pečení a smažení. Slouží ke zpracování těch potravin, které by v syrovém stavu byly pro člověka obtížně stravitelné nebo zcela nestravitelné. Kromě lepší stravitelnosti potravin má tepelná úprava na svědomí také případné zničení škodlivých mikroorganismů a zvýraznění chuti a vůně. V neposlední řadě tepelnou úpravou můžeme prodloužit trvanlivost potravin a nezanedbatelné není ani hledisko hygienické. Tepelná úprava by měla být dostatečně šetrná, aby zůstalo v pokrmu zachováno co nejvíce vitaminů, minerálních látek a dalších důležitých živin.

Asi nejčastější a nejzdravější způsob úpravy jídla představuje vaření:

vaření bramborVaříme nejčastěji ve vodě nebo v páře, která je šetrnější, zdravější, vaření v páře bývá i rychlejší a zachovává více živin. Pokrmy vařené v páře jsou lehce stravitelné.  V obchodech už existuje velký výběr speciálního nádobí, například parní hrnce. Protože při vaření ve vodě může docházet k velkým ztrátám vitaminů, potraviny (hlavně zeleninu a brambory) vkládáme vždy do vroucí vody, aby byly tyto ztráty co nejmenší.

Za zdravý a dietní způsob je považováno také dušení:

Při dušení používáme menší množství vody a někdy také tuku. Dušený pokrm musí být přikrytý pokličkou - jídlo se tak v podstatě připravuje ve vlastní šťávě, takže si zachová většinu živin a má výraznější chuť. Při dušení jídlo musíme častěji podlévat. Dusit můžeme maso i zeleninu.

Pečení:

Představuje jednu z nejstarších úprav potravin, a to většinou horkým suchým vzduchem, případně nad otevřeným ohněm. Pečené potraviny bývají také velice chutné - péct můžeme téměř vše: maso, pečivo, zeleninu... Při pečení masa se snažíme omezit množství použitého tuku.

Pečení patří ze zdravotního hlediska k méně vhodným způsobům úpravy potravin.

K nejrozšířenějším a nejoblíbenějším způsobům úpravy pokrmů všeho druhu patří smažení:

smažení pokrmůJídlo je usmažené rychle a navíc je oproti vaření nebo dušení většinou výrazně chutnější.  Bohužel smažení nepatří mezi nejzdravější a nejvhodnější způsob úpravy jídla a odborníci na zdravou výživu ho nedoporučují. Potraviny smažíme ve vrstvě tuku a při vysoké teplotě a pro člověka může být zdraví škodlivé. Na smažení proto alespoň používáme kvalitní oleje, popřípadě sádlo. Máslo je na smažení nevhodné, protože při vysokých teplotách ztrácí vitamin A a navíc vznikají škodlivé látky.

Smažené pokrmy zatěžují trávení a nejsou vhodné ani při některých onemocněních a dietách. Smažená jídla navíc představují opravdovou kalorickou bombu. Konzumovat bychom je proto měli co nejméně.

Stejně oblíbené jako pečení bývá grilování:

obzvláště v létě jsme si zvykli trávit čas grilováním na zahradě. Kvalita grilovaného pokrmu závisí na způsobu grilování - záleží na tom, jestli grilovaná potravina přichází do přímého styku s plamenem a zda tuk (v případě masa a uzenin) odkapává do ohně. Jistě chápete, který způsob grilování je zdravý a který nevhodný... Při grilování je dobré používat hliníkové tácky, které zabraňují případnému odkapávání tuku do ohně a tím vzniku rakovinotvorných látek. Maso je také vždy potřeba dobře propéct, aby se zničily choroboplodné zárodky v něm obsažené.

Který způsob úpravy potravin preferujete, je jen na vás. Hlavní je, abyste měli z vaření radost. Vařte i jezte s láskou, dobrou chuť!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !