Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Způsoby úpravy potravin

5. 03. 2013 | Škola vaření

Někdo vaří rád a prakticky denně, někdo bere vaření jen jako nutnost. Ať tak nebo tak, každý preferuje jiná jídla i způsoby jejich úpravy. Dá se vůbec říct, který způsob je nejvhodnější nebo nejzdravější?

Pokud mluvíme o tepelné úpravě potravin, pak se samozřejmě jedná o vaření (včetně vaření v páře), dušení, pečení a smažení. Slouží ke zpracování těch potravin, které by v syrovém stavu byly pro člověka obtížně stravitelné nebo zcela nestravitelné. Kromě lepší stravitelnosti potravin má tepelná úprava na svědomí také případné zničení škodlivých mikroorganismů a zvýraznění chuti a vůně. V neposlední řadě tepelnou úpravou můžeme prodloužit trvanlivost potravin a nezanedbatelné není ani hledisko hygienické. Tepelná úprava by měla být dostatečně šetrná, aby zůstalo v pokrmu zachováno co nejvíce vitaminů, minerálních látek a dalších důležitých živin.

Asi nejčastější a nejzdravější způsob úpravy jídla představuje vaření:

vaření bramborVaříme nejčastěji ve vodě nebo v páře, která je šetrnější, zdravější, vaření v páře bývá i rychlejší a zachovává více živin. Pokrmy vařené v páře jsou lehce stravitelné.  V obchodech už existuje velký výběr speciálního nádobí, například parní hrnce. Protože při vaření ve vodě může docházet k velkým ztrátám vitaminů, potraviny (hlavně zeleninu a brambory) vkládáme vždy do vroucí vody, aby byly tyto ztráty co nejmenší.

Za zdravý a dietní způsob je považováno také dušení:

Při dušení používáme menší množství vody a někdy také tuku. Dušený pokrm musí být přikrytý pokličkou - jídlo se tak v podstatě připravuje ve vlastní šťávě, takže si zachová většinu živin a má výraznější chuť. Při dušení jídlo musíme častěji podlévat. Dusit můžeme maso i zeleninu.

Pečení:

Představuje jednu z nejstarších úprav potravin, a to většinou horkým suchým vzduchem, případně nad otevřeným ohněm. Pečené potraviny bývají také velice chutné - péct můžeme téměř vše: maso, pečivo, zeleninu... Při pečení masa se snažíme omezit množství použitého tuku.

Pečení patří ze zdravotního hlediska k méně vhodným způsobům úpravy potravin.

K nejrozšířenějším a nejoblíbenějším způsobům úpravy pokrmů všeho druhu patří smažení:

smažení pokrmůJídlo je usmažené rychle a navíc je oproti vaření nebo dušení většinou výrazně chutnější.  Bohužel smažení nepatří mezi nejzdravější a nejvhodnější způsob úpravy jídla a odborníci na zdravou výživu ho nedoporučují. Potraviny smažíme ve vrstvě tuku a při vysoké teplotě a pro člověka může být zdraví škodlivé. Na smažení proto alespoň používáme kvalitní oleje, popřípadě sádlo. Máslo je na smažení nevhodné, protože při vysokých teplotách ztrácí vitamin A a navíc vznikají škodlivé látky.

Smažené pokrmy zatěžují trávení a nejsou vhodné ani při některých onemocněních a dietách. Smažená jídla navíc představují opravdovou kalorickou bombu. Konzumovat bychom je proto měli co nejméně.

Stejně oblíbené jako pečení bývá grilování:

obzvláště v létě jsme si zvykli trávit čas grilováním na zahradě. Kvalita grilovaného pokrmu závisí na způsobu grilování - záleží na tom, jestli grilovaná potravina přichází do přímého styku s plamenem a zda tuk (v případě masa a uzenin) odkapává do ohně. Jistě chápete, který způsob grilování je zdravý a který nevhodný... Při grilování je dobré používat hliníkové tácky, které zabraňují případnému odkapávání tuku do ohně a tím vzniku rakovinotvorných látek. Maso je také vždy potřeba dobře propéct, aby se zničily choroboplodné zárodky v něm obsažené.

Který způsob úpravy potravin preferujete, je jen na vás. Hlavní je, abyste měli z vaření radost. Vařte i jezte s láskou, dobrou chuť!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles