Postup přípravy receptu Škvarková pomazánka na tousty:
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
V dvou litrovém hrnci rozpálíme trochu oleje. Množství záleží na kvalitě škvarků. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme škvarky. Škvarky pustí sádlo, do kterého vmícháme mletou červenou papriku. Paprika by měla sádlo stáhnout. Pozor, nesmí se však připálit.
Do zhoustlé směsi vlijeme skleničku zeleninového leča a přidáme kostku masoxu. Vše povaříme, dokud škvarky nezměknou. Pomazánku osolíme, opepříme, popřípadě přidáme trochu chilli koření. Poté zahustíme jíškou a to tak, aby směs nebyla ani řídká ani moc hustá. Možno dochutit podle své chuti.
Škvarkovou pomazánku mažeme na tousty. Lze ji jíst teplou s chlebem, namazat na chleba jako toustovou pomazánku. Vhodné podávat při požívání alkoholických nápojů.