Postup přípravy receptu Bramborové šišky s ořechy:
Ořechy umeleme nebo rozsekáme tyčovým mixerem. Máslo v kastrolku uškvaříme dorůžova.
Studené brambory nastrouháme na vál, posypeme solí, moukou, krupicí. Do směsi uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a nalijeme ocet. Přidáním octa je pak těsto křehčí. Ze všeho rukama zpracujeme pevné těsto. Těsto rozdělíme asi na 3 části a z každé vyválíme na pomoučněném vále delší válečky. Z nich odkrajujeme malé kousky, které v ruce vytvarujeme na šišky. Šišky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut.
Bramborové šišky polijeme uškvařeným máslem, posypeme rozemletými ořechy a cukrem. Způsobů podávání je samozřejmě více. Šišky mohou být posypané jen cukrem a polité máslem, chutnají i s cukrem a skořicí. Nebo můžeme na másle osmažit strouhanku a šišky pak promíchat se strouhankou a cukrem.
Brambory na šišky vaříme předem, aby stačily před přípravou šišek vychladnout. Stejné těsto lze použít i na bramborové špalíčky.