Postup přípravy receptu Sladká maková rýže:
Rýži dvakrát propláchneme studenou a horkou vodou, nasypeme do hrnce s vroucí vodou a uvaříme do poloměkka. Pak ji slijeme a necháme v sítu odkapat. V pánvi svaříme 5 dl vody s cukrem a šafránem, za stálého míchání krátce povaříme a jakmile sirup zhoustne, pánev odstavíme z ohně. V malém hrnečku rozehřejeme máslo, vmícháme hřebíček a kardamom, krátce povaříme a odstavíme. Do poloměkké rýže vmícháme rozinky, zalijeme ji sladkým sirupem a za stálého míchání ještě 10 minut povaříme. Pak přidáme rozpuštěné máslo s kořením, a pokud není rýže ještě měkká, přilijeme trochu vody a rýži dovaříme doměkka. Hotovou rýži rozdělíme na talíře, každou porci posypeme mákem a oříšky a ihned podáváme.