Postup přípravy receptu Slavnostní kotleta se šunkovou omáčkou:
Kotlety naklepeme a po obvodu na 3 místech nařízneme. Opepříme je po obou stranách, hodně potřeme olejem, složíme na sebe do užší (porcelánové či z varného skla) misky a necháme dole v ledničce pod alobalem raději přes noc uležet (zkřehnout).
Druhý den kotlety vyndáme, osolíme a pečeme na horkém oleji na každé straně asi 3-4 minuty.
Příprava omáčky:
Na rozehřátém másle osmahneme dozlatova mouku, zalijeme smetanou (šlehačkou), rozšleháme, podle potřeby přidáme 0,5-1 dl vody a povaříme - a pozor! hustotu by měla mít tato omáčka jen o málo nižší, než třeba tatarka. Přidáme kari, zamícháme, vložíme šunku nakrájenou na malé kostičky nebo na proužky a podle chuti přisolíme. Necháme jen chvíli prohřát šunku a podáváme. Jídlo je natolik chutné, že zejména omáčky uděláme raději více, strávníci si přidávají.
Na talíř klademe kotletu (zpestříme 1-2 kolečky natvrdo uvařeného vejce, případně plátkem debrecínky či podobného masa), vedle přílohu a na zbývající místo vlijeme omáčku.