Použité suroviny receptu Smetanový zapečený květák:
100 g tavený sýr
| 2 lžíce máslo
| 150 - 200 g ementál nebo jiný tvrdý sýr
| dle potřeby: tuk
| 250 ml sladká smetana
| dle chuti: sůl
| 1 lžíce sušená bazalka
| 2 ks žloutek
| 1 ks květák
Postup přípravy receptu Smetanový zapečený květák:
Očištěný květák rozdělíme na růžičky a namočíme na 15 minut do octové nebo slané vody, abychom se zbavili drobného hmyzu. Pak květák uvaříme ve slané vodě nebo v páře. Vodu z květáku nevyléváme.
Uvařený květák rozdělíme na menší růžičky a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Tu zředíme s trochou vývaru a provaříme. Přidáme do něj tavený sýr a vše vyšleháme metličkou dohladka. Pak omáčku osolíme, přidáme bazalku a nakonec přilijeme smetanu. Omáčku povaříme dohusta. Pak ji odstavíme z ohně a přimícháme do ní žloutky.
Vymažeme si zapékací misku. Vyložíme ji květákem, zalijeme sýrovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.
Misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme jen do té doby, než květák a sýr začnou zlátnout.
Takto připravený květák podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.
Fotky receptu Smetanový zapečený květák:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!