Postup přípravy receptu Španělský ptáček bez ptáčku:
Na rozpálený olej dáme 3 malé cibule nakrájené na kostičky, a necháme smažit až skoro dohněda (to je důležité pro konečnou chuť). Přidáme dvě lžičky gulášového koření (možná trochu více), špetku pálivé papriky, opražíme ještě více, přidáme zel. bujón, opepřit, osolit dle chuti, zalijeme vodou (ne příliš, raději doléváme postupně podle potřeby) a vaříme. Posléze přidáme lžičku plnotučné hořčice. Zahustíme tmavou jíškou, nakrájíme kyselou okurku (přepůlené kroužky), vejce natvrdo na proužky (není nutné), tofu natural na kostičky (cca 3 cm), vše vložíme do omáčky a ještě chvíli povaříme, aby tofu dobře nasáklo chuť koření. Příloha rýže (či houskový knedlík).