Postup přípravy receptu Staročeská husa s chlupatými knedlíky:
Odřízneme křídla, přebytečnou kůži u krku a vložíme husu na dno pekáče. Pak husu ze všech stran osolíme a přidáme trochu celého kmínu. Jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na čtvrtky, promícháme s cukrem a rozinkami a vložíme dovnitř husy. Otvor zašijeme. Husu vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a pod poklicí pečeme 2-3 hodiny. Když je husa měkká, sundáme poklici a dopečeme dozlatova. Přebytečné sádlo slijeme. Červené zelí nastrouháme na tenké nudličky, vložíme do kastrolu, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme na kostičky nakrájenou roztavenou slaninu, spařené rozinky, sekané, spařené a oloupané mandle a na másle prohřáté kostičky oloupaných jablek. Dochutíme solí, cukrem a octem. Brambory najemno nastrouháme a necháme několik minut odstaát. Poté slijeme vodu, přidáme vejce, sůl a mouku. Zpracujeme co nejrychleji těsto. Pomocí lžíce a dlaně vytvarujeme noky a vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Uvařené knedlíky lehce propláchneme ve studené vodě.