Postup přípravy receptu Štedrovečerní bramborový salát:
Brambory uvaříme ve slupce a úplně studené je oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Taktéž i kyselá jablka a okurky.
Slanečka a ruské rybičky nakrájíme na menší dílky a vše smícháme dohromady. Přidáme drobně nasekanou cibulku, pepř, ocet, olej a trochu hořčice.
tip: Salát podáváme na skleněné misce, kolem obložený červenou řepou bez štávy a posypaný vařeným, drobně rozsekaným vejcem. Navrch ozdobený úhlednými dílky ze slanečka, které se složí do hvězdice a doprostřed se položí hlavička ze slanečka s petrželkou v hubě.
Salát též možno smíchat s majonézou, kterou připravíme z 5 dkg másla, soli, 2 žloutků, 8 lžiček oleje, 1/4 kávové lžičky hořčice, 4 lžíc octa, na špičku nože cukru a tlučeného bílého pepře.