Postup přípravy receptu Sváteční žampionový studený salát:
Žampiony nasucho očistíme, ale zásadně neloupeme pokožku klobouku. Houby nakrájíme na středně silné plátky, třeně (nožky) na kolečka. Propláchneme na sítku studenou vodou a necháme dobře okapat.
Na hlubší pánvi rozehřejeme olej, vysypene plátky hub, jemně osolíme, opepříme a okořeníme drceným kmínem. Dusíme jen 5 minut. Nepodléváme. Uložíme do chladna.
Druhý den do hmoty nastrouháme křen - nemusí být, ale je výborný. Zakapeme šťávou z citronu, přidáme jogurt nebo i smetanu a dokonale promícháme. Do pohárů naaranžujeme salátové listy, vložíme houbový salát, který jsme dokonale ochutili. Zdobíme plátky citronu i s kůrou. Uložíme v chalu a večer konzumujeme s bílým pečivem vychlazené. Salát podáváme k různým výročím, oslavám, na vánoce a hlavně na Silvestra.