Postup přípravy receptu Švédský čočkový pletanec:
Čočku namočíme na dvě hodiny do studené vody a v téže vodě uvaříme. Aby nenadýmala, přidáme k ní jednu oškrábanou mrkev rozkrojenou na tři části, kterou po uvaření vyhodíme. Uvaříme si i těstoviny a přihodíme k nim kostku masoxu.
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a smícháme s připravenými masy, rozšlehaný vejci, mlékem, chlebem a kořením. Koprem nešetříme. Důkladně prohněteme, zabalíme do folie a uložíme nejlépe na 60, min. ale na 20 minut do ledničky.
Hlubší pekáček vymažeme olejem, vsypeme vrstvu těstovin, na ni rozetřeme maso a nakonec přidáme čočku (pokud vám ingredience zbyly, můžete ve vrstvení pokračovat, ale poslední vrstvou musí být vždy čočka). Všechno zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a dáme péct do středně vyhřáté trouby na zhruba 45-60 minut.