Postup přípravy receptu Svíčková hovězí pečeně:
Slaninu zbavíme kůže nakrájíme na proužky, maso opláchneme ve studené vodě a osušíme čistou utěrkou. Potom v něm prořízneme kapsičky a špičkou nože do nich zasuneme proužky slaniny.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme ve studené vodě a rovněž nakrájíme na kolečka.
Dno kastrolu potřeme rozpuštněným máslem a rozložíme na ně nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, tymián, nové koření a celý pepř. Na zeleninu vložíme maso protažené slaninou a polijeme zbytkem rozpuštěného másla. Dáme do chladu a jeden až tři dny necháme rozležet.
Rozleželé maso se zeleninou dáme s kastrolem na plotnu, osolíme a necháme osmahnout. Potom podlijeme šálkem horké vody nebo vývaru z kostí. Přidáme citrón omytý ve vlažné vodě a nakrájený na plátky, přiklopíme pokličkou a dusíme.
Během dušení maso přeléváme vydušenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou.
Měkké maso vyjmeme a po zchladnutí nakrájíme přes vlákno na porce. Šťávu zalijeme mlékem s předem rozkvedlanou moukou, zamícháme a dobře povaříme. Povařenou omáčku přecedíme a zeleninu zbavenou koření rozmixujeme. Nakonec přidáme smetanu, hořčici, podle chuti přisladíme, přisolíme, přikyselíme, necháme přejít varem a přelijeme přes porce masa.
Podáváme s houskovým knedlíkem. Můžeme doplnit brusinkovým nebo rybízovým kompotem.
Fotky receptu Svíčková hovězí pečeně:
Fotky vložil: piskotik,MichelePrg,delfi,Vikitorie,BADAČA