Postup přípravy receptu Švýcarský sýrový nákyp:
Máslo necháme rozpustit, přisypeme hladkou mouku a při mírné teplotě mícháme, až vznikne světlá jíška. Tu zalijeme mlékem, rozšleháme a krátce povaříme. Potom necháme tuto omáčku vychladnout, do vychladlé dáme žloutky, sůl, pepř a asi 100 g nastrouhaného sýra. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme ho do směsi. Nakonec přisypeme nasekanou petrželovou nať a vše promícháme.
Formu na pečení vymažeme tukem a směs do ní nalijeme. Pak vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme asi 25 - 30 minut, až nákyp naskočí a ztuhne. Před dopečením přidáme zbylý sýr a ještě zapečeme. Až sýr na povrchu zezlátne, je nákyp hotový. Ozdobíme kousky rajčat a nakrájeným pórkem a podáváme s pečivem či různě upravenými bramborami.