250 g mraženého špenátového protlaku
| 2 lžíce hl. mouky
| 100 ml smetany ke šlehání
| 75 g ementálu
| 1 cibule
| 2 lžíce másla
| 150 ml mléka
| 150 g eidamu
| 4 vejce
| sůl
| pepř
| ml. nové koření
Postup přípravy receptu Sýrovo-špenátový nákyp:
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Špenát necháme rozmrznout. Sýr nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kostičky.
V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a osmažíme ji. Zaprášíme ji polovinou mouky a připravíme světlou jíšku. Mléko smícháme se smetanou a rozmícháme v ní zbylou mouku. Mléko vlijeme do jíšky za stálého míchání a uvaříme hustou omáčku. Tu pak necháme trochu vychladnout.
Rozmrazený špenát necháme okapat. Do omáčky vmícháme žloutky, špenát a sýr. Podle chuti vše osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a novým kořením. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh, který lehce vmícháme do špenátového základu.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rovnoměrně v ní rozprostřeme špenátovou hmotu, vložíme do trouby a pomalu zapékáme.
Hotový sýrovo-špenátový nákyp ihned podáváme.
Fotky receptu Sýrovo-špenátový nákyp:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!