Použité suroviny receptu Telecí kýta s anglickou slaninou:
1000 g telecí kýty
| dle potřeby: máslo smíchané s olejem
| 200 g anglické slaniny
| dle chuti: pepř a sůl
| 1 špetka estragonu
| 1-2 ks bílých hříbků podušených na másle
| 1 cibule
| 250 ml kyselé smetany
| dle potřeby: sekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu talíře
Postup přípravy receptu Telecí kýta s anglickou slaninou:
Kýtu obereme od blan, omyjeme, osušíme a v mase uděláme hluboké zářezy. Slaninu nakrájíme na 3 cm dlouhé a 1 cm silné proužky. Smícháme podušené hříbky se solí, anglickou slaninu obalíme v pepři. Podušené hříbky nožem vetřeme do zářezů a zatlačíme dovnitř obalenou slaninou v pepři. Na rozpuštěném másle smíchaném s olejem orestujeme cibuli nakrájenou na kolečka, vložíme připravenou kýtu a zprudka ji ze všech stran opečeme, osolíme, posypeme sušeným estragonem a pečeme bez pokličky. Mírně podléváme vodou a nezapomeneme polévat i maso. Až cibule zhnědne, přikryjeme pokličkou a za občasného podlévání vodou nebo hovězím vývarem pečeme kolem dvou hodin. Až je maso měkké přilijeme smetanu a kýtu dopečeme. Podáváme s makarony nebo s brambory. Petrželku nebo pažitku sypeme kolem celého talíře.
Fotky receptu Telecí kýta s anglickou slaninou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!