Použité suroviny receptu Trpálky neboli přesbidlo:
1 kg brambor
| 200 g polohrubé mouky
| sůl
| 80 g máku
| může být tvrdý tvaroh
| 100 g cukru
| 100 g másla
Postup přípravy receptu Trpálky neboli přesbidlo:
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, část vody slijeme, zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme několik děr až ke dnu hrnce. Přikryjeme poličkou a necháme stát asi půl hodiny na kraji plotny, aby se mouka propařila. Potom zbytečnou vodu slijeme a brambory důkladně rozmačkáme a vymícháme vařečkou, až je těsto dokonale hladké a tuhé. Podle chuti osolíme a lžící namočenou v tuku vykrajujeme kousky a klademe na talíře. Sypeme mletým mákem s cukrem a mastíme sádlem nebo sypeme tvarohem s cukrem a mastíme máslem.
Fotky receptu Trpálky neboli přesbidlo:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!