Postup přípravy receptu Tvarohovo-jablečné mušličky:
Z tvarohu, tuku, mouky a soli připravíme těsto a necháme odstát asi půl hodiny. Těsto by mělo být krásně vláčné a dobře se zpracovávat.
Oloupaná a očištěná jablka nahrubo nastrouháme, vymačkáme přebytečnou šťávu a promícháme s rozinkami a na drobno sekanými ořechy.
V případě tvarohové varianty smícháme žloutek s vanilkovým cukrem (příliš nesladíme, protože pečivo se bude ještě obalovat v moučkovém cukru), tvaroh a pudinkový prášek rozpuštěný v mléce. Vše důkladně umixujeme.
Těsto vyválíme na plát, silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka s průměrem cca 6 cm. Do středu dáme trochu náplně, přehneme a okraje dobře stlačíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C do růžova (zhruba 15 minut dle trouby). Ještě horké obalujeme v práškovém cukru smíchaném se skořicí, případně vanilkou a necháme vychladnout.
Cukroví stačí péct pár dní před svátky.