Postup přípravy receptu Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré:
Nejprve dáme vařit oloupané a na malé kousky pokrájené brambory. Zatímco se vaří, nakrájíme na kostičky šunku a spolu s hráškem osmahneme na třetině másla (jenom zlehounka, tak, aby hrášek a šunka pochytila vůni másla). Zalijeme vývarem a hrášek uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme vejce natvrdo. Ze zbytku másla a z mouky uděláme moučné máslo a postupně ho zašleháváme do vývaru s hráškem a šunkou, pokud omáčka houstne moc rychle střídáme zašlehávání mouky se smetanou. Nakonec doředíme na požadovanou hustotu smetanou, podle chuti osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vložíme oloupaná a úhledně nakrájená vejce. Stranou si nechápe pár kousků vajec stranou, ještě nám poslouží jako dekorace.
Na oleji osmahneme droboučce nakrájenou cibulku, přidáme žampióny a zlehka osolíme, aby houby pustily šťávu. Podusíme do měkka, podle potřeby podlijeme vodou.
Měkké brambory slijeme a podle našich zvyklostí vyrobíme bramborovou kaši, hlaďoučkou a takové hustoty, jakou máme nejraději. Do bramborové kaše jemně vmícháme žampiónovou směs.
Podáváme zdobené zelenou petrželkou a kouskem vejce, které jsme si nechali stranou.