Postup přípravy receptu Valašské zelníky :
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme mírně rozpustit v kastrolu, přidáme nasekanou cibuli, zelí a kmín. Promícháme, přikryjeme a podusíme. Tekutina ze zelí se musí nechat vydusit. Pak zelí necháme vychladnout.
Zatím, co se zelí dusí, oloupeme vychladlé brambory a nastrouháme najemno. Přidáme polohrubou mouku, sůl, vejce a lehce promícháme. Na moukou posypaném vále zpracujeme na vláčné těsto. Podle potřeby přidáme či ubereme mouky
Z bramborového těsta vytvoříme válec o průměru asi 4 cm a rozkrájíme ho na stejné dílky. Z každého dílku vytvoříme kuličku a z té pak prsty nebo pomocí válečku uděláme placičku. Na placičku urovnáme lžící trochu zelné náplně.
Těsto přehneme a okraje dobře přitiskneme. Zelníky narovnáme na sádlem vymazaný plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 170 stupních asi 20-25 minut dozlatova. Upečené zelníky potřeme sádlem. Podáváme teplé i studené.