Vložil: | admin |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 180 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 78 |
|
|
Použité suroviny receptu Vánočka:
1/4 kg polohrubá mouka
| 1/4 kg hladká mouka
| 10 dkg tuk
| 10 dkg moučkový cukr
| 2 ks vejce
| sůl, nastrouhaná citronová kůra
| špetka nastrouhaný muškátový oříšek
| 2 dcl vlažné mléko
| 1 dkg instantní droždí
| 5 dkg rozinky
| 3 dkg vejce
| vejce
| sezamové semínko
Postup přípravy receptu Vánočka:
Do mísy prosijeme hladkou i polohrubou mouku, přidáme instantní droždí, cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek a dobře promícháme.
Do vlažného mléka rozkvedláme vejce a tím zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozpuštěný vlahý tuk, rozinky a loupané mandle. Těsto dobře propracujeme, povrch lehce posypeme moukou a na teplém místě necháme kynout.
Nakynuté těsto opět promícháme, aby kleslo, a necháme opět vykynout. To opakujeme dvakrát.
Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na devět stejně těžkých dílů, z kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. Základ vánočky upleteme ze 4 pramenů a přeneseme ho na dno pekáče. Střed pletence hranou ruky lehce promáčkneme a položíme na něj další pletenec, připravený ze 3 pramenů. Opt trochu střed po celé délce promáčkneme a na vrch dáme stočené poslední 2 prameny, jejichž konce podsuneme pod vánočku.
Necháme kynout na teplém místě asi 1/2 - 3/4 hodiny. Potom vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme rozsekanými mandlemi nebo sezamem. Dáme do rozehřáté trouby. 20 minut pečeme prudčeji (200°C) a asi 30 minut dopékáme při 180°C.
Fotky receptu Vánočka:
Fotky vložil: Natural,hlouskova,meluzína,beruschka6,Torta,kozaroza,epospa