250 g hladké mouky
| 150 g másla
| 6 lžic studené vody
| na špičku nože kypřící prášek
| špetka soli
| 1 žloutek na potření
| mouka na vál
| Náplň: 500 g jablek
| 1 lžička škrobové moučky
| 50 g slaniny
| špetka soli
| 2 lžíce strouhanky
Postup přípravy receptu Vánoční páj slaný:
Do mouky s práškem do pečiva nalijeme na vále rozehřáté máslo, přidáme sůl, vodu a vypracujeme hladké těsto. Hotové rozdělíme na 2 díly. Větší díl vyválíme na plát a vytvarujeme na dno formy tak, abychom měli pokryté i stěny. Dno propícháme vidličkou. Potom naplníme náplní z jablek. Jablka na náplň oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Pak promícháme se solí, škrobovou moučkou a strouhankou. Nakonec vmícháme rozškvařenou slaninu. Ze zbylého menšího dílu těsta vytvarujeme ozdobnou mřížku, povrch potřeme žloutkem a v předehřáté troubě pečeme 20-30 minut dozlatova.
Fotky receptu Vánoční páj slaný:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!