Nejdříve si připravíme těsto na košíčky. Smísíme mouku, povolené máslo, vejce, špetku soli a trochu vody a důkladně propracujeme alespoň 10 minut. Hotové tuhé těsto zabalíme do fólie a necháme nejméně dvě hodiny odležet v lednici. Ještě lepší je připravit si těsto jeden nebo i dva dny předem.
Po odležení naplníme do formiček a na plechu upečeme do zlatova.
Mezitím si připravíme pomazánku. Smícháme pomazánkové máslo a čerstvý termizovaný sýr, ochutíme solí a pepřem a opatrně přidáváme smetanu, až dosáhneme správné konzistence.
Pomazánkou plníme košíčky a podle fantazie nazdobíme, např. sýrem, šunkou, různými druhy zeleniny apod.
Jen pro inspiraci se dají kombinovat tyto možnosti: niva s lískovými oříšky, s česnekem, s očky nebo matjesem, chilli papričky, pažitka, eidam, šunka, uherák či jiný salám, čabajka, černý kaviár, vejce, vlašské ořechy, okurky, sterilované feferonky, zelené cibulky, mini rajčátka červená i žlutá, strouhaná mrkev, pórek, ředkvičky, různé druhy salátů, kopr, petrželka a další…
Při zdobení jednotlivých druhů se nezapomeňte řídit známým heslem: Méně někdy znamená více! Dbejte na to, aby se chutě jednotlivých ingrediencí vzájemně podporovaly, ne naopak. Dominantní by tedy měla zůstat jedna surovina, ozdoba ji musí jen doplnit – chuťově i esteticky.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!