Postup přípravy receptu Vánočka - sváteční:
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, ve vlažném mléce rozšlehané žloutky, rozehřátý tuk, zbylý cukr,sůl, rum a koření. Těsto zpracujeme nejprve vařečkou a potom rukama. Nakonec do těsta vmícháme opláchnuté rozinky,polovinu nasekaných mandlí a dáme na 2 hodiny do tepla kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na sedm dílů. Ze šesti upleteme dva copy po třech pramenech. Jeden cop přeneseme na plech s papírem na pečení, promáčkneme ho hřbetem dlaně do šířky, posadíme na něj druhý cop, který však zformujeme více do výšky. Ze zbylého těsta vymodelujeme váleček o trošku delší než oba copy, stočíme ho do spirály a lehce přitiskneme na horní cop.Konce zasuneme pod vánočku. Vánočku necháme ještě asi 40 minut kynout,potřeme ji rozšlehaným žloutkem, vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna pečeme asi 40 až 50 minut. Upečešnou vánočku pak přesuneme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.