Postup přípravy receptu Vánoční rybí polévka:
Do většího množství vody dáme vařit hlavy z kapra, 1 rozčtvrcenou cibuli, 3-4 přepůlené stroužky česneku, 1 kostku Knorroxu, na velké kousky nakrájenou jednu mrkev, jednu petržel a 1/4 celeru, mírně osolíme, přidáme kuličky pepře a nového koření, bobkový list. Doba varu asi 20 minut, maso jde lehce od kosti. Uvařené hlavy vyndáme a vývar scedíme přes hustý cedník, uvařenou zeleninu už zpátky do vývaru nedáváme. Z hlav po vychladnutí pečlivě rukama (ucítíme případné kůstky) obereme masíčko, hlavně z tvářiček - v místě, kde jsou odříznuté, je hodně masa. Obrané maso dáme zpátky do přecezeného vývaru, přidáme nadrobno posekané jikry a mlíčí a přivedeme k varu. Mezitím, co se polévka znovu vaří (s přidaným mlíčím a jikrami ještě asi 15 minut), nastrouháme na jemném struhadle zbytek zeleniny (druhou mrkev a petržel, zbytek celeru), na pánvi rozehřejeme dostatečné množství másla, nastrouhanou zeleninu na másle prudce orestujeme, přidáme několik lžic hladké mouky a mícháme, až vše zezlátne. Tuto „jíšku“ se zeleninou přidáme do vývaru a polévku již jenom necháme přejít varem, aby se jíška zavařila (pokud se nám zdá málo zahuštěná, rozmícháme ještě lžíci mouky ve troše vody). Dochutíme rozetřeným česnekem (3-4 stroužky), případně dochutíme polévkovým kořením, mírně opepříme. Starší housku nebo rohlík nakrájíme na kostičky a zprudka opečeme na oleji dozlatova. Podáváme k polévce na mističce, do polévky si to vkládá každý sám těsně před konzumací.