Kysané zelí
| Hříbky
| 1 pár domácí klobáska
| 2 brambory
| 2.5 l vody
| česnek
| sůl
| nové koření, pepř celý
| 2 dcl sladké smetany
| polévkové koření
| hl. mouka
| tuk na zásmažku
Postup přípravy receptu Vánoční zelňačka:
Kysané zelí dáme vařit do poloměkka, spolu s celým pepřem a novým kořením. Poté přidáme pokrájené brambory. Po změknutí zelí a brambor přidáme hříbky, které jsme si uvařili doměkka v jiném hrnci (já mám na tuto příležitost zamražené speciélně maličké celé praváčky) a pokrájenou domácí klobásu. Na tuku uděláme zásmašku s česnekem, kterou přidáme do polévky. Na závěr zjemníme smetanou a dochutíme. Vynikající - dobrou chuť!