Postup přípravy receptu Vařená štika s holandskou omáčkou:
Porce ryby pokapeme citronovou šťávou, potřeme rozetřeným česnekem, posolíme a necháme odležet. Zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření, ocet a povaříme 10 minut. Ryby vložíme do vařícího vývaru aby byly potopeny a zvolna vaříme na velmi malém plameni. Uvařenou rybu vyjmeme, uchováme na teplém místě a připravíme si omáčku.
Příprava omáčky:
Žloutky rozšleháme ve vývaru, osolíme, nádobku vložíme do kastrolu s horkou vodou a rychle šleháme, až omáčka zhoustne. Voda ve vodní lázni se nesmí vařit! Hustou omáčku z vodní lázně vyjmeme, po částech vmícháme změklé máslo a po kapkách dochutíme citronovou šťávou.
Porce ryby podáváme přelité horkou omáčkou a doplníme pečivem.