Postup přípravy receptu Vařené hovězí maso se smetanovou rajčatovou omáčkou:
Naklepané hovězí maso vložíme do vařící osolené vody, přidáme 2 zrnka pepře a 1 zrnko nového koření a uvaříme doměkka. Ke konci varu přidáme část očištěné zeleniny a kousek cibule. Do rozehřátého másla a oleje vložíme na plátky nakrájenou cibuli a zeleninu a osmažíme dožluta. Vmícháme 1 1/2 lžíce hladké mouky, znovu osmažíme, zalijeme trochou vývaru z masa, přidáme rajčatový protlak, sůl, koření, cukr a na plátky nakrájený citron, rozmícháme a dobře provaříme v hustší omáčku. Povařenou omáčku přecedíme přes jemný cedník, přivedeme k varu a vmícháme smetanu, rozmíchanou s 1/2 lžíce mouky. Krátce povaříme a podle chuti dokořeníme. Nakonec vložíme na kousky nakrájené uvařené maso a necháme krátce prohřát. Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.