Použité suroviny receptu Vepřová pečeně dušená v mléce:
1 kg libového naplocho nakrájeného vepřového masa z oříšku nebo kýty
| 1 rozdrcený stroužek česneku
| 6-10 zrnek koriandru rozdrceného v hmoždíři nebo lžička mletého
| 1 bobkový list
| několik nasekaných listů fenyklů
| po lžičce majoránky a bazalky
| 40 g másla
| 1,5 l mléka
| dle chuti: sůl a pepř
Postup přípravy receptu Vepřová pečeně dušená v mléce:
Maso osolíme a opepříme po vnitřní straně a potřeme je česnekem a koriandrem. Zavineme do tlusté rolády, kterou převážeme nití. Ve velkém hrnci necháme rozpustit máslo a maso při střední teplotě opečeme ze všech stran dohněda. Krátce převařené mléko nalejeme na maso, až je maso potopené. Bez pokličky lehce v mléce vaříme asi 1 hodinu. Přidáme bylinky a bobkový list. Neustále dobře promícháváme. Maso příležitostně obracíme. Vaříme dalších 40 minut. Maso poté vyndáme, nakrájíme na plátky a postavíme na teplé místo. Mléko vyvaříme na množství asi jednoho šálku. Seškrábeme všechny připečené zbytky pečeně ze dna a stěn hrnce, zalijeme vývarem a vytvoříme z nich ušleháním omáčku. Měla by mít světlehnědou barvu a má být přiměřeně hustá. Pokud je řídká tak ji dalším vařením zredukujeme. Omáčku přecedíme přes sítko na maso.
Fotky receptu Vepřová pečeně dušená v mléce:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!