Postup přípravy receptu Vepřové maso s pečenými jablky a rozmarýnem:
1. Vepřovou pečeni - váleček odblaníme, omyjeme a osušíme. Jablka oloupeme, nakrájíme na klínky a promícháme s citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme na klínky a česnek na plátky.
2. Připravenou pečeni osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran v pánvi na rozpáleném oleji, aby se maso zatáhlo. Maso přendáme do pekáčku, posypeme rozmarýnem a dáme péct do předehřáté trouby. Do pánve s výpekem vsypeme jablka, cibuli, česnek a chilli papričku a na mírnějším ohni krátce opečeme ze všech stran. Posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.
3. Jablka zalijeme trochou vína, promícháme a vše přelijeme přes maso v pekáčku. Společně pečeme asi 30 minut, aby maso bylo propečené. Podle potřeby podlijeme vínem a pečeni přeléváme vypečenou šťávou. Hotovou pečeni necháme odležet, aby se šťávy a chutě rozležely, potom krájíme přes vlákno na plátky a podáváme například s rýží.
Tip
Použijete-li vepřovou panenku, doba pečení bude o něco kratší.
Jablka, cibuli a česnek můžete přidat za syrova k masu, péct společně a po vyjmutí masa teprve zasypat cukrem a nechat zkaramelizovat.