Postup přípravy receptu Vinné listy s rýží (dolmades):
Čerstvé listy ponoříme asi na minutu do vroucí osolené vody, vyndáme a osušíme (nakládané omyjeme v teplé vodě). Do misky vložíme rýži, nasekanou cibuli, kopr, mátu, petržel, nasekané rozinky a piniová semínka. Přidáme podle chuti mletý bílý pepř a sůl. Promícháme a necháme odležet. Listy rozprostřeme na vál tmavou stranou dolů a odřízneme stonky. Na každý položíme lžíci rýžové náplně, kterou vytvarujeme do válečku. Strany listu složíme částečně přes náplň, celý list stočíme jako roládu. Položíme do pánve spojem dolů, přelijeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Rolády do poloviny zalijeme teplou vodou, zatížíme (např. talířem), aby držely tvar, přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Podáváme se zeleninovou rýží.