Postup přípravy receptu Vlašský salát podle babičky:
Rodinné recepty mé matky,lahůdkářky, která se vyučila v lahůdkářství u Lipperta. Pro ty kdo již tuto firmu neznají, byl to král pražských lahůdkářů třicátých let minulého století.
Než začnete přečtěte recept celý !
Plátky šunky, čerstvé od řezníka - ne z igelitového balení - nakrájíme na velmi tenké nudličky. Středně velké /asi 7 cm/ okurky nastrouháme na jemném struhadle do mísy, k tomu nastrouháme oloupané jablko,(chutnější salát je z kyselejšího jablka). Jablko smícháme s okurkou a lehce vymačkáme a slijeme. Přidáme šunku, dobře vše promícháme, opepříme bílým pepřem a nakonec vmícháme majonézu. Hotovo! Salát necháme vychladit a podáváme. Poznámka - šunku můžete použít i jiný druh, ale vždy vepřovou. Drůbeží se nehodí. Rovněž nedoporučuji namísto šunky používat jakýkoliv salám - není to ono.
Použití: dvě porce na obložené misky, nebo podklad asi na 12 ks obložených chlebíčků.