Postup přípravy receptu Výborná banica:
Uvaříme mléko. Z droždí, cukru a trochu mléka uděláme kvásek. Do mouky přidáme lžičku soli, uděláme důlek a přidáme vzešlý kvásek. Zpracujeme s hrníčkem teplého vařeného mléka.
Směs zpracujeme ve vláčné těsto a na pomoučněném vále rozdělíme těsto na tři díly. Necháme čtvr hodiny odpočinout a trochu vykynout pod utěrkou.
Poté jednotlivě díla těsta vyválíme a vytáhneme, jako když děláme štrůdl. Těsto se velmi dobře zpracovává.
Vytažený plát pokapeme olejem a dáme na kousky rozdrobený balkánský sýr. Plát svineme jako štrůdl a svineme do tvaru šneka. Z tohoto množství těsta uděláme tři kousky šneků.
Přeneseme na olejem vymazaný plech, povrch potřeme olejem a pečeme do světlohnědé barvy asi 40 minut při 200 stupních.
Po upečení necháme kousky na plechu, pokapeme je teplou vodou na povrchu a přikryjeme útěrkou na 15 minut.
Poté můžeme konzumovat. Náš tip:Je to bulharské jídlo, nesmí chybšt na žádné tabuli. Kdysi to bylo jídlo pastýřů.