1 hlávka střední velikost bílé zelí
| 5 středních brambor
| 40 dkg hrubé mouky
| 2 vejce
| 20 dkg másla
| sůl
Postup přípravy receptu Východňarské halušky:
Nakrouháme si zelí, posolíme a dáme vařit do měkka. Syrové brambory postrouháme (jako na bramborové placky). Přidáme dvě vejce posolíme asi 2 lžičky a vmícháme postupně mouku. Těsto bude více tuhé. Do vařící osolené vody vkládáme přes síto na halušky těsto. Jsou malé takže jsou za chvíli uvařené, jen co vyplavou tak za chvíli scedíme. Máslo si v kastrůlku vzpěníme. Do uvařeného zelí - bez vody, tu jsme nechali vydusit - vložíme hotové halušky a zalijeme roztopeným máslem. Pořádně promícháme, jsou výborné i ohřívané na druhý den.