Postup přípravy receptu Moravský zeleninový nákyp:
Lilky zbavíme stonků, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Důkladně osolíme a asi po 10 minutách opláchneme pod studenou vodou. Brambory oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky. Cuketu omyjeme, zbavíme konců a oloupeme, rajčata rovněž omyjeme, nakrájíme na kolečka a odstraníme stopky.
Hrášek scedíme přes cedník, propereme studenou vodou a necháme okapat. Hrášek najemno nasekáme, dozlatova osmahneme na tuku a necháme mírně vychladnout. Zapékací mísu vymažeme máslem a navrstvíme do ní připravenou zeleninu, cibuli a brambory.
Na bešamelovou omáčku rozehřejeme zbylý omastek, přidáme mouku a dozlatova podusíme. Postupně přiléváme mléko, krátce povaříme a pak při mírné teplotě a za stálého míchání 10 minut vaříme. Ochutíme tymiánem, rozmarýnem, oregánem, pepřem a solí.
Nákyp přelijeme bešamelovou omáčkou, posypeme strouhankou a nastrouhaným sýrem. Pak zapékáme v troubě předehřáté na 180°C cca 35 minut.