Postup přípravy receptu Žampiony v paprikové omáčce:
Oloupeme cibuli a žampiony. Místo žampionů můžeme použít i májovky. Cibuli nakrájíme na kostičky a žampiony na plátky.
Cibuli zpěníme v kastrolu na oleji, necháme ji zesklovatět, přidáme žampiony a osolíme. Necháme žampiony pustit šťávu. Pokud je jí málo, můžeme podlít vodou. Potom přidáme mletou sladkou papriku, nové koření, celý pepř a bobkový list. Toto koření dávám do gázy nebo do čajového vajíčka, aby se lépe vyndávalo. Vše dusíme asi 15 - 20 minut. Podle potřeby dolijeme vodou, aby bylo dostatek omáčky a přivedeme k varu. Mezitím si smícháme šlehačku a polohrubou mouku a vše vlijeme do omáčky. Mícháme do zhoustnutí. Nakonec můžeme žampiony na paprice přisolit podle chuti.
Žampiony s omáčkou podáváme s vařenými těstovinami nebo s knedlíkem, ať již houskovým nebo bramborovým. Původně se u nás doma toto jídlo připravovalo z májovek, ale ty bohužel jsou málokdy k dispozici, i když je z nich tato omáčka chutnější.