Postup přípravy receptu Zapečené bramborové šlejšky v závoji:
Brambory uvaříme a necháme vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno nebo umeleme. Přidáme podle chuti sůl, hrubou mouku, jedno vejce a pečlivě vypracujeme tuhé, ale hladké těsto (nemělo by se lepit). Z těsta tvarujeme válečky, tzv. šlejšky, 5 až 7 cm dlouhé a přibližně 3 až 4 cm silné. Válečky postupně vyrovnáváme do vymaštěné formy nebo zapékací mísy. Pokryjeme jimi celé dno a vložíme do předehřáté trouby zapéct. Zapékáme při teplotě přibližně 170 °C asi 15 - 20 minut. Před dopečením zalijeme šlejšky směsí rozšlehaných vajec se smetanou a několika lžičkami hladké mouky. Dáme nazpět do trouby a necháme zapékat asi 5 - 8 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrčička. Před podáváním můžeme šlejšky ozdobit cibulkou.