Postup přípravy receptu Zapečené brambory s camembertem:
Syrové oloupané brambory i camembert nakrájíme na plátky o síle asi 0,5 cm. Camembert můžeme nahradit sýrem ze stejné rodiny, a to hermelínem, u toho je však někdy příliš výrazná plísňová vůně i chuť. (Originální recept obsahuje francouzský sýr Reblochon, ten se ovšem obtížně shání.)
Do pekáčku skládáme brambory, sýr a plátky pěkné slaniny a každou vrstvu jemně posypeme zeleným drceným pepřem (samozřejmě osolíme podle chutě). I když je zelený pepř méně ostrý než černý, musíme s pálivostí počítat a upravit dávkování podle strávníků. Na poslední vrstvu brambor dáme několik plátků sýra a vše zalijeme smetanou na šlehání (33 % tuku).
Pečeme při 200°C 30 minut přikryté a 15 minut odkryté, aby se vytvořila pěkná kůrčička.
Brambory podáváme ke studeným masům nebo jen tak s křupavým pečivem nebo salátem.