Postup přípravy receptu Zapečené zelné listy:
Zelí umyjeme a celou hlávku vložíme na několik minut do vroucí vody. Vyjmeme, opláchneme pod studenou vodou a opatrně oddělíme osm vrchních listů. Zbytek nakrájíme na nudličky, stejně tak i papriky. Jemně osolíme a promícháme. Na zelné listy rozložíme náplň (viz níže) a zavineme. Do vymaštěného pekáče dáme nakrájené zelí a papriku, poskládáme naplněné listy, zalijeme protlakem rozmíchaným s vývarem, přikryjeme alobalem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi půl hodiny. Potom odkryjeme, zalijeme smetanou rozšlehanou s moukou a trochou Solčanky, posypeme strouhaným sýrem a ještě 15 minut zapékáme bez alobalu.
Příprava náplně: šunku nahrubo nastrouháme, přidáme uvařenou rýži, vajíčko, drobně nakrájenou cibuli, strouhanku, provensálské koření, nasekanou petrželovou nať a promícháme.