Postup přípravy receptu Zapečený květák se sýrovým bešamelem:
Květák rozdělíme na větší růžičky a povaříme do poloměkka v osolené vodě. Do ohnivzdorné misky dáme jednotlivé růžičky květáku a trochu popepříme. Slaninku nakrájíme na kostičky a vysmažíme do křupava. Hotovou slaninu nasypeme na květák, kdo má rád, může i trochu zalít omastkem z výpeku, já to dělám. Uvaříme si jednoduchý bešamel: Zpěníme máslo, přidáme hladkou mouku, jakmile je jíška světlá, přiléváme pomalu mléko, sůl a pepř a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme 3/4 na jemno nastrouhaného tvrdého sýra a mícháme do rozpuštění. Sundáme z plotny, necháme trochu vychladit a přimícháme jeden žloutek. Bešamel krásně zežloutne. Hotovou omáčkou přelijeme květák, povrch zasypeme zbytkem strouhaného sýra a dáme do trouby.