Postup přípravy receptu Zapékané brambory s nivou a smetanou:
MNOŽSTVÍ SUROVIN JE POUZE ORIENTAČNÍ!!! Vše záleží na velikosti a hloubce vašeho pekáče a žaludku!!!
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky přibližně 1 cm široké. Cibuli nakrájíme na kolečka, stejně tak jablko (nemusí být ani oloupané, jen bez jadřinců).
Vymažeme pekáč sádlem a na dno a stěny vyskládáme první vrstvu brambor tak, aby zakrývaly dno. Poté je posolíme. Na brabory poskládáme naklepané kuřecí plátky tak, aby se nepřekrývaly. Osolíme, opepříme, překrejeme kolečky cibule, jablek a zakryjeme plátky slaniny. Poté dáme další vstvu brambor a vrstvu s masem, slaninou, cibulí a jablky opakujeme. Zakončíme vrstvou brambor. Poté nastrouháme nahrubo nivou a posypeme celou poslední vrstvu brambor. Nakonec to celé zalijeme smetanou.
Tip 1: Kelímek či krabičku od smetany vyplachuji mlékem, aby byla použita všechna smetana. Stačí opravdu malé množství mléka, cca lžíce.
Tip2: Pokud chcete jen jednu vrstvu masa, dejte na dno dvě vrstvy brambor, můžete i na vrch.
Brambory dejte na prvních 5 - 10minut na přibližně 200°C, poté ztlumte na 150 - 180°C. Jsou hotové když niva na vrchu zezlátne, v horkovzdušné troubě cca 25minut. Já to dělám podle oka.