Postup přípravy receptu Zapékané housky:
Pomazánka: nastrouháme sýr a smícháme ho s vejci a kořením. Konzistenci musíme získat takovou, aby se pomazánka dala natřít, a přitom aby se neroztékala, čili spíš tužší. Pečivo překrojíme na půlky. Každou půlku natřeme máslem a položíme na ni plátek šunky. Potřeme pomazánkou tak, aby šunku nebylo vidět. Položíme na plech a zapékáme v troubě asi 12 minut při 220°C, až je pečivo křupavé a pomazánka začíná hnědnout. Upečené posypeme pažitkou nebo cibulkou. Je to lehká večeře nebo pohoštění, které lze různě obměňovat. (Podle mých zkušeností je třeba počítat s třemi – čtyřmi polovinami housky či rohlíku na průměrného strávníka.) Šunku či jiné maso můžeme také umlít a dát rovnou do pomazánky. Také můžeme před zapékáním navrch položit ještě plátky dobře prorostlé slaniny. Koření lze také obměňovat podle vlastní chuti. Přebytky samotné pomazánky nebo taky hotových housek se dají zamrazit. Tímto způsobem se dají zužitkovat různé zbytky z lednice.