Postup přípravy receptu Zapékané špagety se zelím a sýrem:
Špagety uvaříme klasickým způsobem v osolené vodě. Pozor, nesmí se rozvařit, správně by měly být al dente. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a smažíme na oleji. Když začne cibulka růžovět, přidáme cukr a necháme ještě krátkou chvíli smažit, aby cibule došla a cukr zkaramelizoval (za stálého míchání). Pak do cibulky přidáme rajský protlak, vše chvíli prohřejeme a odstavíme z plotny.
Hotové špagety scedíme a vložíme do pekáče nebo zapékací mísy. Ke špagetám přidáme balíček kysaného zelí, ze kterého jsme vymačkali šťávu (jinak by to bylo moc kyselé) a nakonec přidáme připravenou protlakovou směs, která mezitím trochu vychladla, a zhruba polovinu nastrouhaného sýra. Vše pořádně promícháme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Pečeme, dokud špagety na vršku nezačnou být trošku připečené (celé jídlo by shora mělo být křupavé). Pak pekáč vyndáme, posypeme zbývajícím strouhaným sýrem a dáme ještě chvíli zapéct, a to na tak dlouho, aby sýr byl také mírně křupavý (nejen rozteklý). Většinou je to okamžik, kdy sýr začne místy růžovět.