Postup přípravy receptu Zastřená vejce s omáčkou:
Obě cibule oloupeme a jednu nadrobno rozkrájíme. V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla a cibuli na něm zesklovatíme. Přilijeme vývar, uvedeme do varu, osolíme a opepříme.
Bylinky opereme, osušíme, nadrobno posekáme a vložíme do vroucího vývaru. Stáhneme z plotny a vše rozmixujeme. Vmícháme bazalkové pesto a čerstvý sýr. Omáčku ohřejeme, nesmí se však už vařit. Podle potřeby přisolíme a opepříme.
Papriku omyjeme, rozpůlíme, vyřízneme semeník, očistíme a lusk pokrájíme na kostičky. Druhou cibuli posekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme druhou lžíci másla a papriku s cibulí na něm osmahneme.
Rajčata spaříme, oloupeme, odstraníme semínka, nakrájíme na kostky a přidáme k paprice a cibuli. Krátce společně osmahneme, osolíme a opepříme.
V hrnci uvedeme do varu 1 litr vody s octem. Vejce rozklepneme, necháme opatrně sklouznout do octové vody a 5 minut povaříme. Bílek vidličkou obalíme kolem žloutku.
Bazalkovou omáčku rozdělíme na 4 horké talíře a přidáme rajčata s paprikou. Každý talíř obložíme 2 zastřenými vejci, ozdobíme bylinkami a podáváme s vařenými bramborami.